Top

Alüminyum Oksit : beyaz kokusuz katıdır ve suda çözünmez

Mineral içerikli bir sarf malzemesi olan alüminyum oksit, saflığına göre derecelendirilir. Piyasada aluminyumoksit, corund, korund, corondum, korondum, alumina isimleriyle de adlandırılan bu malzeme saflık derecesine göre Beyaz, Pembe ve Kahverengi renkte bulunur.

Alüminyum oksit minerali, alüminyum metalinin oksijene karşı yüksek duyarlılıkta olmasından dolayı meydana gelmektedir. Yüksek sertlikleri ve dayanım ömürlerinin yüksek oluşları nedeniyle yüzey işlem sektöründe tercih edilirler. Boya çıkarma veya pürüzlendirme işlemleri için en çok kullanılan malzemelerdir. Alüminyumoksit yüksek sertlikleri ve köşeli yapılarından dolayı özellikle kaplama öncesi pürüzlendirme işleminde yoğun olarak kullanılmaktadır. Basınçlı hava ile birlikte yüzeye püskürtüldüklerinde , sarf malzemesinin boyutlarına bağlı olarak yüzeyde mikron mertebesinde yarıklar açmaktadırlar. Sonradan bir kaplama işlemi uygulandığında açılan bu yarıklara yerleşen kaplama malzemesi ana metale daha iyi tutunduğundan kaplama ömrü ve kalitesi yüksek olmaktadır.

Alüminyum oksit köşeli bir kumlama yada raspa sarf malzemesidir. Köşeli malzemelerin aşındırma özelliği yüksektir. Bu özelliğinden ötürü alüminyum oksit yüzeyin pürüzlendirilmesi işlemlerinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yüzey profilinin çok önemli olmadığı uygulamalarda hızlı bir temizleyici olarak da kullanılmaktadır.

Beyaz aluminyumoksit saflık değerinden ötürü paslanmazlık özelliği taşıyan malzemelerin kumlanmasında tercih edilmelidir. Paslanmaz çelikler , titanyum ve alüminyum alaşımları , bakır ve pirinç alaşımları ve hatta porselen esaslı malzemelerin kumlama sında tercih edilen beyaz aluminyumoksit , kahverengi alüminyumoksit e nazaran çok daha az toz çıkararak daha temiz bir yüzey kalitesi sunmaktadır.

Kahverengi alüminyumoksit ise serbest halde demir içerdiği için yüzeyin paslanmazlık özelliğini zedelemektedir. Ayrıca yoğun kullanımda yüzeyde renk değişimine de yol açabilmektedir. Bu nedenlerle kahverengi alüminyumoksit paslanmazlığın ve yüzey rengi kalitesinin şart olmadığı durumlarda tercih edilmelidir. Cam kumlama makinelerinde ve elle yapılan cam kumlama uygulamalarında hızlı kumlama imkanı tanıması ve diğer sarf malzemelerine nazaran (silis kumu , cam kumu , garnet gibi) daha yüksek sertlik ve daha az toz çıkışı sağlaması nedeniyle yoğun olarak tercih edilen bu malzemeler tamamen yurtdışı menşeili olarak satılmaktadır.

Nakliye sırasında az da olsa ufalanan alüminyum oksit , neme duyarlı bir malzemedir. Bu nedenle alüminyum oksitlerin depolanması sırasında kesinlikle neme maruz kalmamaları gerekmektedir.