Top
Triklosan

Tanım

: Hafif aromatik kokulu beyazımsı kristal toz.

Ambalaj birimi

1 ve 5 kg’lık kutularda.

CAS No

: 3380-34-5

EINECS No

222-182-2

Kimyasal adı

Tetrahidro-1,4-oxazin, 2,4,4´-Trikloro-2´-hidroksifenil eter.


Genel Tanım ve Uygulamalar
Triclosan difenil eterin bir türevidir. Çok popüler bir antibakteriyel ajandır. Suda çözünmez fakat yağda çözünürdür. İnsanlarda olmayan ENR olarak bilinen (enoyl-acyl taşıyıcı-protein indirgeyici) enzimin aktivitesini zayıflatır. Bu yüzden insanlara zararsızdır. Bu enzim bir çok bakteri ve mantarların hücre zarlarının oluşumunda hayati önem taşır. Triclosan, onun bir molekülünün kalıcı olarak ENR’nin bir molekülünü bloke etmesiyle, düşük konsantrasyonlarda bile güçlü bir antibiyotik etkiye sahiptir. Triclosan ve Triclocarban (triklosan’ın benzeri) hastanelerde hastaların ve cerrahların cilt temizliği ve dezenfeksiyonu için kullanılır. Kozmetik, evsel mallar ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Ayrıca plastik çocuk oyuncaklarında ve mutfak ve masa malzemeleri olmak üzere tekstilde antibakteriyel aktivite amacı için kullanılır. Bir antiseptik olarak kozmetik ve tuvalet sabunlarında kullanılır. Bazı bakteriostatik ve fungistatik (mantar) etkiye sahiptir. Hastane hijyeni, antibakteriyel diş macunları, akne karşıtı tedaviler için bir seçenektir. Antibakteriyel sabunlar, temizleyiciler veya diş macunları gibi bir çok sağlık uygulamalarında değerlidir. Cilt veya yüzey üzerinde temizleme işleminden sonra kalmaya devam eder ve mikroplara karşı uzun dayanımlı etki sağlar. normal sabunla el yıkama ciltte bulunan mikroplarda kısa bir azalma gösterir fakat elleme ve yüzeylerin teması mikropları tekrar cildimize taşır. Triclosan yıkama sonrası ciltte birkaç saat için sürekli çalışır ve gizli bir koruma sağlar. Triclosan güvenli ve etkili bir biçimde bakterilerin gelişimini yavaşlatır veya durdurur. Cilt ve oral bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Bu mikropların yayılmasını engeller, cilt kokusunu azaltır ve dişsel hastalıkları engelleyebilir. Bütün güncel uygulamalarda güvenli olmasına rağmen bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kullanım miktarı, antimikrobiyel madde kullanım ihtiyacının özel bir değerlendirmesiyle birlikte gitmelidir. Genellikle sıvı sabunda % 0,1-0,2 ve katı sabunda % 0,2-1,0 miktarlarında kullanılabilir.

Triclosan’ın popülaritesi, bilinen maddeler kullanılarak üstesinden gelinemeyen bakterilerin hemen hemen hepsine karşı tek başına bir kombinasyon oluşunun yansımasıdır. Kapsamlı data verisi ve 35 yıldan fazla süredir ters etkiler olmaksızın kullanımı, Triclosan’ın etkili ve insan ve doğaya güvenli olduğunu teyid eder.