Top
Genel Deterjan Kimyasalları
Setil Stearil Alkol (30/70 - 50/50)
Hammadde Bilgileri
Cas Numarası 8038 – 54 – 8
Kimyasal Yapısı Kozmetik Aktifi
Etken Kategorisi   Emülgatör
Ticari İsmi Setil Stearil Alkol 30/70 - 50/50
 
Fiziksel Özellikleri ve Kullanım Alanları
Görünüm Yağımsı, granül (Pasta) ve Katı
Renk Beyaz
Koku Karakteristik bir kokusu var.
Tehlike Anında Cilde ve Göz temasında bol su ve sabun ile yıkayınız. Soluma veya yutma durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.
Özellikleri Kendine has hafif bir kokusu olan, granül yapıda yağımsı bir katı hammaddedir.
Kullanıldığı Alan                       Kozmetik ürün imalatlarında ve bilhassa saç krem üretimlerinde, el ve yüz kremi veya losyonların üretimlerinde taşıyıcı aktif olarak kullanılır. Ayrıca ter kokusu ürünlerde ve güneş bakım ürünlerde de kullanım alanı bulur.
Setil Alkol (16/98)
Görünümü : Beyaz toz
Kimyasal Adı : Hexadecan-1-ol
Kimyasal Formülü : C16H34O
Ambalaj Şekli : 25 kg. lık torbalarda


Kullanım Alanları : 

Setil Alkol, cildi rahatlaran ve pürüssüz olmasını sağlayan bir nevi deri yumuşatıcıdır. Cildi kurutmaz. Bu yüzden kozmetik sektöründe krem ve 
losyonlarda kullanımı vardır. Ayrıca lubricant olarak bazı sektörler de kullanım alanları bulunmaktadır.





MetilParaben

Metilparaben, kimyasal formülü CH3(C6H4(OH)COO) olan bir paraben.

Metilparaben genellikle antimikrobiyal koruyucu olarak kozmetikte, yiyecek imalatında ve farmasötik formülasyonlarda kullanılır. Yalnız olarak veya diğer parabenlerle ortak olarak kullanılabilir. Aynı zamanda diğer antimikrobiyal ajanlarla da kullanılabilir.

Parabenler maya ve küflere karşı çok etkili olmalarının yanında geniş bir pH aralığında, geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite gösterirler. Antimikrobiyal yararı %2-%5'lik propilen glikol eklenmesiyle artış gösterir. Parabenler zayıf çözünürlükte olmalarına karşın paraben tuzları, partiküler sodyum tuzu olarak formülasyonlarda sıklıkla kullanılırlar. Zayıf tamponlu formülasyonların pH'ını yükseltmesine rağmen, metil paraben propil paraben ile birlikte farklı parenteral farmasötik formülasyonlarda kullanılırlar.

Metil paraben şeffaf kristalize veya beyaz kristal gibi toz halinde bulunur. Aynı zamanda küçük bir miktarda yanık tadı vardır. Metil paraben antimikrobiyal aktivitesini pH 4-8 aralığında gösterir. Formülündeki fenolatın eksi yükü sayesinde artan pH ile koruyucu etkisi azalmaktadır. Bakterilerde daha etkilidirler ve gram pozitif bakterilerde gram negatiflere göre daha etkilidirler.

Propil Paraben

Kimyasal Adı Propil Paraben
Görünüm Toz
Renk Beyaz
Koku Kokusuz

Kimyasal Formülü

HOC6H4COOC3H7
Kullanımı Propil paraben kozmetik ve endüstriyel bazı ürün imalatlarında koruyucu olarak kullanılır.Parabenler diğer parabenlerle kombinasyon içerisinde kullanıldıklarında tek başına kullanıldıkları duruma göre daha etkilidirler
Akrilik Asit Maleik Asit Anh. Kopolimeri

Tanımı

: Beyaz kristal toz.

 

Ambalaj birimi

: 25 kg.

 

CAS No

: 110-17-8

 

EINECS No

203-743-0

 

Kimyasal adı

2-butendioik asit; 1,2-etilendikarboksilik asit.



Özellikler 
Maleik asitten türetilir. Alkolde çözünür, suda ve eterde az, kloroformda çok az çözünür.

Kullanım Alanları 
Kağıt ahar reçineleri, doymamış poliester reçineleri, alkid reçineleri, plastikleştiriciler, yağlayıcı yağların üretiminde ve stiren-butadien kauçuk karboksilasyon ajanı olarak kullanılır.  Bir asitleştirici olarak kullanılır. Fumarik asit bakteriyostatik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Ayrıca asitlik düzenleyici, termal oksidatif dayanım yardımcısı olarak da kullanılmaktadır. Genişletilmiş ve üstün kabarcık üretebilir. Sudaki çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle kullanımı kısıtlı olan fumarik asit nem absorblama hızı düşük olduğundan toz gıdalarda kullanılmaktadır. Fumarik asit gıdalarda kötü tada neden olmadan diğer asitliği düzenleyicilerle birlikte kullanılabilmektedir. Meyve sularında, jelatinli tatlılarda, soğutulmuş bisküvi sistemlerinde, şaraplarda, yeşil gıdalarda ve balıkta koruyucu olarak sodyum benzoat kullanıldığında asitliği düzenleyici olarak ilave edilmektedir. Fumarik asit turunçgil sularının stabilitesini artırır. Fumarik asit ilaçlar için ara madde olarak ve optik ağartma ajanı olarak kullanılabilir. İlaç endüstrisinde aleksifarmik sodyum dimerkaptosüksinat ve demirli fumarat üretmek için kullanılır.

Dimetil Dimetilol Hydantoin - DMDMH

Kimyasal Adı 

: Dimetil dimetilol hydantoin.

Tanımı
Güçlü bir koruyucudur. Suda çok çözünen, kişisel bakım ve deterjan bazlı ürünlerin geniş bir aralığına uygulanabilir bir koruyucudur.

Faydaları:

-       DMDM hidratoinin sudaki % 55’lik bir çözeltisidir. Ayrılmaz mikrobiyal aktiviteye sahip olabilen fakat bazı mikroorganizma tiplerini geliştirmeye yatkın olan deterjan bazlı formülasyonlarda özellikle etkilidir.

-       Gram negatif, gram pozitif, mayalar ve küflere karşı geniş spektrumlu aktiviteye sahiptir.

-       pH: 3-8 aralığında üstün etki,

-       Normal kullanım konsantrasyonlarında (% 0,15-0,4) gözlere, cilde ve mukus (mukoza) zarına tahriş edici değildir.

-       Kişisel bakım ürünlerinin en bilinen bileşenleri ve noniyonik yüzey aktiflerin varlığında aktivitesini kaybetmez.

-       Suyla çok çözünür ve ürünlere kolaylıkla dahil edilir.

-       Mükemmel toksitite profiline sahiptir.

Uygulamalar:
DMDMH; şampuanlar, saç kremleri, saç düzenleyici kremler, losyonlar, bebek ürünleri, göz kalemleri, maskaralar ve su bazlı kozmetik ve tuvalet ürünlerinin hemen hemen hepsi dahil kişisel bakım ürünlerinin pek çok çeşidinde kullanılabilir. DMDMH, bulk yüzey aktifler için ideal bir koruyucudur. Tipik olarak % 0,15-0,4 arasındaki konsantrasyonlarda kullanılır. Ucuzdur, suda çözünür, düşük yağ çözünürlüğüne sahiptir, geniş spektrumlu aktivite gösterir, düşük konsantrasyonlarda aktif, uçucu değildir, iyi ısı stabilitesine sahiptir. Dezavantaj olarak formaldehit vericidir.

Kullanımı:
DMDMH’nin sudaki % 55’lik çözeltisidir ve direkt olarak sulu çözeltilere katılabilir. Sıcak proseslerde, (örn.emülsifikasyon gibi),  DMDMH’nin soğutma basamağı sırasında tercihen 60oC’nin altındaki bir sıcaklıkta ilave edilmesi tavsiye edilir.

Triklosan

Tanım

: Hafif aromatik kokulu beyazımsı kristal toz.

Ambalaj birimi

1 ve 5 kg’lık kutularda.

CAS No

: 3380-34-5

EINECS No

222-182-2

Kimyasal adı

Tetrahidro-1,4-oxazin, 2,4,4´-Trikloro-2´-hidroksifenil eter.


Genel Tanım ve Uygulamalar
Triclosan difenil eterin bir türevidir. Çok popüler bir antibakteriyel ajandır. Suda çözünmez fakat yağda çözünürdür. İnsanlarda olmayan ENR olarak bilinen (enoyl-acyl taşıyıcı-protein indirgeyici) enzimin aktivitesini zayıflatır. Bu yüzden insanlara zararsızdır. Bu enzim bir çok bakteri ve mantarların hücre zarlarının oluşumunda hayati önem taşır. Triclosan, onun bir molekülünün kalıcı olarak ENR’nin bir molekülünü bloke etmesiyle, düşük konsantrasyonlarda bile güçlü bir antibiyotik etkiye sahiptir. Triclosan ve Triclocarban (triklosan’ın benzeri) hastanelerde hastaların ve cerrahların cilt temizliği ve dezenfeksiyonu için kullanılır. Kozmetik, evsel mallar ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır. Ayrıca plastik çocuk oyuncaklarında ve mutfak ve masa malzemeleri olmak üzere tekstilde antibakteriyel aktivite amacı için kullanılır. Bir antiseptik olarak kozmetik ve tuvalet sabunlarında kullanılır. Bazı bakteriostatik ve fungistatik (mantar) etkiye sahiptir. Hastane hijyeni, antibakteriyel diş macunları, akne karşıtı tedaviler için bir seçenektir. Antibakteriyel sabunlar, temizleyiciler veya diş macunları gibi bir çok sağlık uygulamalarında değerlidir. Cilt veya yüzey üzerinde temizleme işleminden sonra kalmaya devam eder ve mikroplara karşı uzun dayanımlı etki sağlar. normal sabunla el yıkama ciltte bulunan mikroplarda kısa bir azalma gösterir fakat elleme ve yüzeylerin teması mikropları tekrar cildimize taşır. Triclosan yıkama sonrası ciltte birkaç saat için sürekli çalışır ve gizli bir koruma sağlar. Triclosan güvenli ve etkili bir biçimde bakterilerin gelişimini yavaşlatır veya durdurur. Cilt ve oral bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılır. Bu mikropların yayılmasını engeller, cilt kokusunu azaltır ve dişsel hastalıkları engelleyebilir. Bütün güncel uygulamalarda güvenli olmasına rağmen bilinçsizce kullanılmamalıdır. Kullanım miktarı, antimikrobiyel madde kullanım ihtiyacının özel bir değerlendirmesiyle birlikte gitmelidir. Genellikle sıvı sabunda % 0,1-0,2 ve katı sabunda % 0,2-1,0 miktarlarında kullanılabilir.

Triclosan’ın popülaritesi, bilinen maddeler kullanılarak üstesinden gelinemeyen bakterilerin hemen hemen hepsine karşı tek başına bir kombinasyon oluşunun yansımasıdır. Kapsamlı data verisi ve 35 yıldan fazla süredir ters etkiler olmaksızın kullanımı, Triclosan’ın etkili ve insan ve doğaya güvenli olduğunu teyid eder.

Benzofenon 3 - 4

Tanımı                                         : Beyaz, hafif sarımsı toz.

Ambalaj birimi

25 kg.

CAS No

131-57-7

INCI adı:

Benzofenon-3.

Kimyasal adı

2-hidroksi-4-metoksibenzofenon.

Özellikler ve Uygulamalar: 
Uvinul M 40’ın EU, USA ve japonyada cilt bakımı için uygun görülmesinden beri , yaygın bir şekilde güneş preparatlarında kullanılır. Uvinul M 40 geniş bantlı bir filtredir ve bu yüzden ayrıca cildi zamansız yaşlanmaktan korumak için olan ve dudakları korumak için olan günlük kremlerde kullanılabilir.

Baryum Sülfat / Barit

Özellikleri:
Barit (BaSO4) baryum sülfattan oluşan bir mineraldir. Genellikle beyaz ya da renksizdir , bazen de sarı ve gri olabilir. Baryumun ana kaynağıdır. Işıma yapan şekline bazen Bologna Taşı da denir.

Barit genellikle kireçtaşlarındaki kurşun - çinko damarlarında, sıcak kaynak yataklarında ve hematit cevheriyle birlikte oluşur. Sıklıkla anglesit ve selestit mineralleriyle birlikte bulunur.
Barit ismi Yunanca βαρύς (ağır) sözcüğünden türetilmiştir. Mohs sertliği 3. Kırılma indeksi 1,63. Özgül ağırlığı 4,3-5. Kristal yapısı ortorombiktir. 

Kullanım Alanları:
Baryum sülfat piyasada Barit olarak bilinir. Başlıca baryum cev­heridir.

Baritin en çok kullanıldığı yerlerden biri boyalardır. Barit çinko sülfidle karıştırılın­ca  “litopon”  denen beyaz boya elde edilir. Yağlı boyalarda kullanılır, sanatçıların kullanıdığı yağlıboyalarda titanyum beyaz pigmentle karıştırılır. Fotoğrafcılıkta bazı fotoğraf kağıt kaplamalarda kullanılır, kağıt parlatmada kullanılır.

Barit arı haldeyken ya renksizdir, ya da beyaza, sa­rıya ve kırmızıya çalar. Bir toprak mineraline göre oldukça ağırdır. Adı “ağır” anlamına gelir.

Barit kullanımı genel olarak üçe ayrılarak incelenir: Sondajlık (%90), kimyasal (%7) ve dolgu malzemesi (%3).

Ağır çimento olarak kullanılan barit ezildikten sonra elenerek aynı büyüklüğe getirilir. Baritin çoğu öğütülerek sanayi ürünlerinde katkı malzemesi olarak ya da petrol veya doğalgaz kuyularını açarken ağırlık yapan katkı malzemesi olarak kullanılır.

Yakıldığında alevi yeşil ışık yayarlar; bu özelliğinden dolayı piroteknik (havai fişek gibi renk veren uygulamar) formullerde kullanılır.

Polipropilen ve polistiren plastiklerde dolgu maddesi olarak kullanılır, asitlik ve alkali direncini artırır ve donukluk etkisi verir.

Barit kâğıt yapımında da kullanılır.

Her ne kadar baritin içinde ağır metal olan baryum bulunsa da , baryumun yüksek çözünürlüğü nedeniyle birçok hükümet  tarafında toksik maddeler arasında sayılmaz.

Likit Parafin
Kimyasal Adı     : Paraffin Oil;Mineral Oil
Ambalaj Şekli  : Varillerde
Kimyasal Formülü    : CnH2n+2

Tanımı ve Kullanım Alanı   
Parafin mumu (Latince parum affinis), petrolden elde edilen renksiz, kokusuz bir mum çeşidi. Parafin mumu ilk defa 1829 yılında Carl Reichenbach tarafından odun katranından; daha sonra bütümlü tabakalardan; 1867'den sonra da petrolden elde edildi. 1947'de de sentetik parafin mumu yapıldı.

Petrolün bir yan ürünüdür. Ayrıca ham petrolün, parafininin giderilmesi gerekir. Ham petrolün rafinasyonun da yan ürün olarak elde edilen yağlı parafin önce sıcakta eritilir, sonra da soğutularak yalnız parafinin donması sağlanır ve donan posa şeklindeki parafin yağlı kısımlarından süzülerek ayrılır. Bugün modern olarak çalışan parafin imalathaneleri de, yukarıdaki esasa dayanarak parafin mumunu üretir. Yeni metotlara göre yapılan parafin mumları % 20 kadar yağ ihtiva eder. Bazı durumlarda yağ miktarı % 3'e kadar düşürülür. Daha ileri saflaştırma ile renk, koku ve tadı daha iyileştirilir. Saflaştırma işleminde sülfat asidi ve kil kullanılır. Parafin mumları, Pennsylvania ham petrolü gibi parafin esaslı petrol türlerinden elde edilir. Ham parafin mumunun erime noktası 37 ile 48 °C tam rafine edilmiş parafin mumunun ergime noktası ise, 48 ile 66 °C arasında değişir. Erime noktası yüksek olan parafin mumu çoğunlukla 26-30 karbonlu alkanlardır.

Sentetik parafin mumu, İkinci Dünya Savaşından sonra Fischer-Tropsch tekniğiyle elde edildi. Bu metodda ham madde kömürdür. Kömürden elde edilen karbon monoksit ve H2 karışımından manyetik demirin katalitik etkisiyle hidrokarbonlara dönüşür. Elde edilen ürünlerden bir kısmı parafin mumudur. Bunlar çok beyaz olup, petrolden yapılan parafin mumlarından daha serttir. 50-55 karbon bulunduran sentetik parafinlerin molekül ağırlığı ortalama 750 civarındadır. Bazı özelliklerden dolayı petrolden yapılan mumların yerine kullanılır.

Parafine batırılmış veya parafinle kaplanmış kâğıt ve karton, sıvı ve katı yiyeceklerin saklanmasında kullanılır. Çünkü parafin mumları reaksiyona girmez.

Çeşitli sanayi dallarında kimyevi ve elektriği yalıtma maddesi olarak kullanılır. Tekstilde, eczacılıkta, kozmetik sanayinde plastik, patlayıcı madde ve elektrik malzemelerinin imalinde, bağcılıkta aşı yerlerinin izolasyonun da kullanılır. Mum imalatında balmumunun yerini almıştır.