Top

DTPMP
TMPA; DETA-Phos; Dietilentriamin penta (metilen fosfonik asit) DETA-Phos Phosphonomethyl imino bis ethanediylnitrilobis metilen tetrakis-fosfonik asit

Fosfor (fosfonik) asit türevi Fosfonatlar ölçekli inhibisyonu, haciz, dispersiyon ve bu gübre, pestisit ve toprak verimliliği gibi tarımsal kimyasalların ana uygulamalarına ek olarak korozyon inhibisyon uygulamalarda kullanılırlar. Fosfonat sulu sistemlerde metal iyonlarının kontrol etmek için kenetleyiciler, geniş bir yelpazede sunmaktadır. Çok değerlikli metal iyonları ile kararlı suda çözünür kompleksler oluşturarak, fosfonatlar metal iyonu, normal tepkime engelleyerek istenmeyen etkilenmesini önlemektedir. Bu yetenek eşik endüstriyel su arıtma ve metal işleme süreçleri (antiskalant, pas önleyiciler, kenetleyiciler, çamur klimalar, hamuru bleachings, deflocculants, dağıtıcılar, metal temizleyiciler, galvanik ve kristal büyüme düzenleyicileri) olarak işlev katkıda bulunur. Fosfonatlar ayrıca düşük seviyelerde demir kontrolü, leke çıkarma, ağartıcı sabitleyici, peroksit stabilizasyonu ve anti-kabuk gibi özel fonksiyonlar için üretim deterjan, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri kullanılır. Asitler veya bunların tuzları gibi çeşitli bileşikler de mevcut Fosfonat konsantre solüsyonlar şeklinde pazarlanmaktadır.

Şelat metal halkanın bir parçası olduğu bir metal kompleksleri ile bir kimyasal kombinasyonudur. Organik ligand şelasyon veya şelat ajanı denir, şelat metal bir komplekstir. Bir metal atomuna halka kapaklar daha fazla sayıda daha kararlı bir bileşiktir. Bu fenomen şelat etkisi denir; genellikle şelasyon eşlik entropi denilen termodinamik miktarı bir artış atfedilir. Bir şelat kararlılık da şelat halka atomlarının sayısı ile ilgilidir. Birden fazla bağış Çok dişli şelatörlerin, metal iyonu bağlar oysa tek H2O veya NH3 gibi atomun koordinasyon var Monodentate ligandlar kolayca, diğer kimyasal işlemler tarafından ayrı kırık, daha kararlı kompleksler sağlar. Klorofil, yeşil bitki pigment, dört kompleks şelatlama maddesi (pirrol halkasının) ile birleştirilmiş bir merkezi magnezyum atomundan oluşan bir preparatıdır. Klorofil moleküler yapısı sonraki porfirin merkezinde demir (II) içeren bir iyon dışında, hemoglobin oluşturmak için proteinlerine bağlanır heme bu gibidir. Heme demir preparatıdır. Chelation metal kompleks kimyası, organik ve inorganik kimya, biyokimya ve çevre koruma uygulanır. Bu metal zehirlenmesi için kemoterapötik tedavi olarak kullanılır. Kenetleme maddeleri, sulu sistemlerde metal iyonlarının kontrol etmek için kenetleyiciler, geniş bir yelpazesine sahiptir. Çok değerlikli metal iyonları ile kararlı suda çözünür kompleksler oluşturarak, kenetleme maddeleri, metal iyonları, normal tepkime engelleyerek istenmeyen etkilenmesini önlemektedir. EDTA, etilendiamintetraasetat (hexadentating), azot atomu ve kısa zincirli karboksilik gruplara sahip yaygın bir kenetleme maddesi iyi bir örnektir. EDTA, sodyum tuzu metal zehirlenmesi, bir antikoagülan ve deterjan çeşitli bileşen için bir antidot olarak kullanılır. Şelat ajanları sabun alanında, deterjan, tekstil boyama, su yumuşatma, metal kaplama ve kaplama, kağıt hamuru ve kağıt, enzim devre dışı bırakma, fotoğraf kimyası ve bacteriocides önemlidir.